Mustalaistanssi

Kuva ja musiikki kappaleesta Julma romanssi
Kuva ja musiikki kappaleesta Julma romanssi. Kaustinen Folk Music Festival 2013. Esittäjä: Valkolaiset

Ilmaisuvoimaisen venäläisen mustalaistanssin näkyvin piirre on erityisen leveä hame, jonka värikkäät helmat tuovat tanssille näyttävyyttä. Tanssin kauniin ja naisellisen liikekielen tunnelma vaihtelee haikeasta iloisen riehakkaaseen. Tunteikas venäläinen mustalaismusiikki on koskettavaa haikeine viuluineen ja lopussa vauhdikkaine iloitteluineen. Keveä jalkatyöskentely,  ranteiden pyöritys ja hartiaväristykset ovat tanssille tyypillisiä piirteitä.  Tanssissa on myös on hyppyjä ja hypähtelyjä sekä viipyilyä että vauhtia.

Mustalaistanssia harrastaessa liikekielen oppimisen lisäksi ryhti paranee, liikeradat laajenevat ja kunto kohenee lempeällä, kehoystävällisellä tavalla.  Selkä, hartiat ja niska vetreytyvät huivia pyöritellessä. Tanssia harrastamalla ennen kaikkea hyötyy mieli ja löytyy oma naiseus.

 

HISTORIAA

Kansainvälistä  romanipäivää
vietetään 8.4.

Flag of the Romani people.svg
Romanien lippu

Romanit lähtivät Pohjois-Intiasta  1000-luvulla kulkemaan. He kiersivät Turkin kautta eri puolille Eurooppaa  ja levittäytyivät ympäri maailmaa.  Venäjälle ja Suomeen he saapuivat tiettävästi 1500-1600 luvuilla.  Mustalaistanssin ja musiikin tyyliin vaikutti paikallinen kulttuuri,  esimekiksi  Espanjan flamenco on monille tuttu, omaleimainen musiikki ja tanssi. Venäjällä romanit ovat perinteisesti musisoineet ja tanssineet keskenään sekä kantaväestön keskuudessa. Tänäkin päivänä Venäjällä mustalaismusiikki ja tanssiryhmät esiintyvät  juhlissa,  lisäksi  harrastustoiminta on vireää.

 

Toivotan kaikki kiinostuneet lämpimästi tervetulleiksi tunneille ja kursseille!

Anita Kurvinen